Breng de maquette terug in het Zuiderzeemuseum!

Afgesloten Je kunt niet meer doneren
Streefbedrag behaald
van totaal € 45.894 (100%)

Al bijna 20 jaar ligt er iets héél bijzonders in ons depot: een houten maquette van het buitenmuseum. Met jouw hulp kunnen we deze maquette restaureren, verlevendigen én op de 75ste verjaardag van het museum in 2023 weer een mooie, nieuwe plek geven. Help jij mee om deze unieke maquette nieuw leven in te blazen?

Update: In recordtijd is er via crowdfunding 30.000 euro opgehaald. Omdat deze campagne nog loopt tot en met 17 januari hopen we een extra wens voor de maquette te realiseren. Door middel van augmented reality willen we de maquette van geolied hout kleur gaan geven. Dit zijn 3D-projecties die bijvoorbeeld het gras en de bloemen rondom de molen laten groeien en de iconische gebouwen, zoals de muziekkapel en het kaaspakhuis, in hun originele kleuren tonen. De maquette kan hierdoor nog meer gaan stralen! 

De maquette is oorspronkelijk gemaakt ter ere van de opening van het buitenmuseum. In 1983 kreeg vrijwilliger Sijfert Smit de opdracht tot het maken ervan. Tien jaar lang werkte hij in zijn eentje op een zolderkamer in het buitenmuseum aan dit project. Zijn dochter, Sylvia Smit, weet het zich nog goed te herinneren:

“Ik heb de werkkamer van mijn vader in die periode regelmatig bezocht. Ik kan mij nog herinneren, dat de radio altijd aanstond en de geur van hout de kamer vulde.”

Foto: Madelon Dielen

Een maquette met een verhaal
De maquette van het buitenmuseum is ongeveer 3,5 x 5 meter groot en bevat alle bouwwerken die ook nu nog in het buitenmuseum terug te vinden zijn; van de kalkovens tot de molen en van de muziekkapel tot de brug van Jorwerd.

Stephan Warnik, directeur van het Zuiderzeemuseum, over de restauratie:

“Deze maquette trekt je meteen het museum in. Je ziet in één oogopslag de omvang van het buitenmuseum en de verscheidenheid van de diverse panden, tuinen en grachten. Met één druk op de knop kunnen bezoekers straks de wieken van de molens laten draaien, rook uit de schoorstenen van de kalkovens laten komen en een bootje door de grachten laten varen. Ook willen we er naast animaties bijzondere wetenswaardigheden over de bouw van het buitenmuseum aan toevoegen door middel van foto’s, video’s en verhalen op touchscreens.”

Om deze wens in vervulling te laten gaan, is er nog 30.000 euro nodig. En hier roepen we de hulp in van jou!

Ontwerp: Synergique

Laat jij de molen draaien?
Met jouw steun draag je niet alleen een steentje bij aan de restauratie en verlevendiging van de maquette, maar je ontvangt er ook iets bijzonders voor terug! Wat dacht je ervan om jezelf als miniatuur terug te zien in de maquette? Of vier jij voortaan je verjaardag met de feestslinger die European Design Awards-winnaar Dana Dijkgraaf speciaal voor dit doel ontwierp? We hopen je op onze 75e verjaardag te mogen ontvangen bij de grote onthulling van de maquette!

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek.

Steun ons nu waardoor we de maquette weer kunnen presenteren op de verjaardag van het museum in 2023! Hoe bijzonder is dat? 

www.zuiderzeemuseum.nl

€ 10 Doneren Eeuwige dank - Dankzij jou brengen we de restauratie van de maquette een stapje dichterbij! 42 donateurs € 25 Doneren Uitnodiging voor ons verjaardagsfeest én onthulling van de maquette - Jij bent van harte welkom bij de exclusieve onthulling van de maquette op de verjaardag van het Zuiderzeemuseum in 2023. 78 donateurs € 50 Doneren Hang je eigen slingers op met een unieke Zuiderzeemuseum verjaardagsslinger!  - Vier voortaan je eigen verjaardag met de speciaal voor ons jubileumjaar ontworpen feestslinger van European Design Awards-winnaar Dana Dijkgraaf. 9 donateurs € 75 Doneren Laat jouw naam vereeuwigen op de maquette! - Jij vindt straks jouw naam terug op de ombouw van de maquette. Ook word je uitgenodigd voor de feestelijke onthulling van de maquette in 2023. 27 donateurs Niet meer beschikbaar € 150 Doneren Aanrader Jezelf als miniatuur in de maquette! - Wil je jezelf als miniatuur terugzien in de maquette? Dit is je kans! Jij (of iemand anders) wordt als miniatuur vereeuwigd in de maquette. Ook word je in 2023 uitgenodigd voor de feestelijke onthulling van de maquette. 51 donateurs € 250 Doneren Een kijkje achter de schermen - Altijd al een kijkje willen nemen in ons depot? Jij wordt uitgenodigd voor een exclusieve rondleiding in het depot mét een gezellige borrel. Ook word je in 2023 uitgenodigd voor de onthulling van de maquette. 2 donateurs Niet meer beschikbaar € 500 Doneren Aan tafel! Geniet van een driegangen schippersdiner - Jij ontvangt een bijzonder driegangen schippersdiner voor maximaal 6 personen in een van de sfeervolle horecagelegenheden van het Zuiderzeemuseum. 9 donateurs Niet meer beschikbaar € 1.000 Doneren Vaar mee op een historisch schip - Kies het ruime sop! Ga vanuit de Marker haven aan boord van een historisch vissersschip en vaar samen met 11 vrienden, familieleden of collega's het IJsselmeer over. 5 donateurs Niet meer beschikbaar € 1.500 Doneren Het museum voor jou alleen!  - Altijd al het museum voor jezelf willen hebben? Dit is je kans! Jij krijgt samen met negen vrienden, familieleden of collega's een exclusieve rondleiding door het museum op een mooie zomeravond. De avondrondleiding eindigen jullie met een heerlijk drankje en een hapje! 1 donateur € 1.500 Doneren Breng de nacht door in het buitenmuseum! - Wauw, jij ontvangt een exclusieve overnachting voor 2 personen in een van de historische huisjes in het buitenmuseum. Met wie kruip jij de bedstede in? Uiteraard genieten jullie de volgende ochtend lekker na onder het genot van een ontbijtje. 3 donateurs Niet meer beschikbaar
Bekijk alle

Update 3. De laatste week is ingegaan!

10-01-2022 | 17:12 Beste donateur,De tijd vliegt voorbij! De crowdfunding campagne gaat alweer de laatste week in. Graag vertellen we je via deze update iets meer over de bijzondere tegenprestaties waaruit je kunt kiezen. Vereeuwig jezelf als miniatuur in de maquetteToch wel een van de bijzonderste tegenprestatie is dat je jezelf of iemand anders kunt vereeuwigen in de maquette. Jouw eigen miniatuur wordt aan de maquette toegevoegd met gebruik van huids- en haarkleur, kleding (shirt/broek of jurk) en schoenen.Hang je eigen slingers op!European Design Awards-winnaar Dana Dijkgraaf heeft speciaal voor ons jubileumjaar een fantastische feestslinger ontworpen. De slinger bevat 12 vlaggetjes van de maanden in het jaar met daarin evenzoveel feestdagen verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan een driekoningenster en pinksterkroon. Benieuwd hoe de slinger eruit ziet? We lichten alvast een tipje van de sluier op! Nogmaals bedankt voor jullie hartverwarmende reacties en steun!Met vriendelijke groet,Namens alle medewerkers en vrijwilligers van het Zuiderzeemuseum
Lees meer